Tieto SLANÉ SNACKY nemôžu na vašom silvestrovskom stole chýbať
Slané lahôdky sú nenahraditeľnou súčasťou silvestrovských osláv, a práve preto sme pre vás pripravili zoznam neodolateľných receptov na slané snacky. Pripravte si pre svojich hostí chuťový zážitok nezabudnuteľnej oslavy Silvestra 2023.
![Tieto SLANÉ SNACKY nemôžu na vašom silvestrovskom stole chýbať](https://presovdnes.sk/wp-content/uploads/sites/2/2023/12/lovely-family-enjoying-new-year-party.jpg)
Jednoduché a rýchle silvestrovské štangle
Tieto jednoduché štangle sú ľahké na prípravu a potešia chuťové poháriky všetkých hostí. Ak máte chuť na niečo slané, toto je recept pre vás.
Ingrediencie
- 1 balíček lístkového chladeného cesta
- 10 plátkov šunky
- 3 PL paradajkového pyré alebo kečupu
- trochu sušených byliniek (oregano, bazalka)
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 1 ks rozšľahaného vajcia na potretie
Postup
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik, ktorý rozdelíte na polovicu. Na jednu polovicu rozotrite paradajkové pyré, posypte bylinky, mleté čierne korenie a poukladajte plátky šunky. Na vrch položte druhú časť cesta a jemne pritlačte. Kolieskovým krájačom narežte tenké pásiky – približne 1,5cm hrubé. Pásik vezmite do ruky a stočte ho do špirály. Uložiť ich môžete na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút.
![](https://presovdnes.sk/wp-content/uploads/sites/2/2023/12/OHTT8iqWTLazKPXolo3bVg.jpg)
Slávnostná rybacia nátierka
Silvester si môžete spríjemniť jedinečnou chuťou rybacej nátierky na jednohubkách, ktorá je dokonalým spoločníkom k šampanskému pri prípitku o polnoci. Zanechajte nezabudnuteľný dojem a pridajte túto okúzľujúcu chuť na svoj silvestrovský stôl.
Ingrediencie
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 ks cibuľa (menšia)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1 PL plnotučnej horčice
- podľa chuti soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup
Cibuľu očistite a dajte do mixéra. Pridajte maslo izbovej teploty, plnotučnú horčicu a tuniaka. Dobre to rozmixujte a potom dochuťte soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Hotovú nátierku natrite na bagety alebo toastové chlebíčky, doplňte zeleninou a môžete ich servírovať na silvestrovskom stole.
![](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2023/12/homemade-meat-snack-chicken-liver-pate-with-savory-olives-e1704010770492-1024x592.jpg)
Rýchle silvestrovské kvietky
Rýchle silvestrovské kvietky osviežia váš slávnostný stôl. Toto jedlo je naozaj rýchle na prípravu. Oživte si svoj silvestrovský večer jedlom, ktoré okúzli vašich hostí a prinesie radosť aj potešenie.
Ingrediencie
- 8 ks párkov
- 1 balíček chladeného lístkového cesta (približne 270 g)
- žĺtko
Postup
Rúru predhrejete na 180ºC a plech vyložte papierom na pečenie. Lístkové cesto nakrájajte na dostatočne veľké kúsky, aby sa do nich dal zabaliť párok. Každý párok zabaľte do cesta a na piatich miestach v rovnakých rozostupoch valčeky narežte, ale neprekrojte ich. Valčeky vytvarujte do kruhu a konce cesta spojte. Následne ich položte na papier na pečenie tak, aby bol šev na spodnej strane a kvietky potrite rozšľahaným žĺtkom. Piecť to môžete v rúre asi 15 – 20 minút (180ºC). Potom ich nechajte mierne vychladnúť a podávať ich môžete na tanieri obloženom šalátom s horčicou a kečupom.
![](https://presovdnes.sk/wp-content/uploads/sites/2/2023/12/UZevseKuQSqwSmoCsA-5Ow-1024x698.jpg)
Syrová silvestrovská roláda
Táto lahodná pochúťka spája jemnosť syra s bohatými arómami bylín. Je to ideálny doplnok k šampanskému a svojou jedinečnou kombináciou chutí prinesie na vaše oslavy závan luxusu a dokonalosti.
Ingrediencie
- 350 g syr tvrdý (eidam)
- 200 g mäkká saláma
- 250 g jemný tvaroh hrudkovitý
- 250 kg kyslá smotana
- 1 ks vajce (uvarené na tvrdo)
- farebná paprika – červená, zelená
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Postup
Syr vložte do mikroténového vrecka, dobre zaviažte a vložte do vriacej vody na 15 minút, kým syr nezmäkne. Medzitým si pripravíte plnku.
V miske dobre vymiešajte hrudkovitý tvaroh, kyslú smotanu, uvarené vajce natvrdo, osoľte, okoreňte, pridajte trochu mletej červenej papriky a na malé kocky nakrájanú farebnú papriku. Podľa chuti môžete pridať aj nasekanú pažítku. Zmäknutý syr vyberte z vody a ihneď ho rozvaľkajte na doske alebo alobale. Syr potrite plnkou, na plnku uložte tenké plátky mäkkej salámy a zrolujte. Syrovú roládu zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre vychladiť. Následne odbaľte a nakrájajte ju na plátky.
![](https://presovdnes.sk/wp-content/uploads/sites/2/2023/12/rDthsnzoTHqBr9tAC-4qeg-e1704015253285-1024x532.jpg)