Jedno vedierko do každej domácnosti. Prešovčania môžu zbierať kuchynský odpad
Mesto Prešov sa rozhodlo aktívne pristúpiť k podpore triedenia biologicky rozložiteľného odpadu medzi svojimi obyvateľmi. V rámci tejto iniciatívy poskytne každej domácnosti v Prešove 10-litrové vedierko určené pre zber kuchynského bio odpadu.
Tieto špeciálne navrhnuté vedierka sú určené na pohodlné zhromažďovanie kuchynského odpadu priamo v domácnostiach, za účelom jeho ďalšieho odovzdania do väčších zberných nádob. Mesto Prešov odporúča umiestniť vedierka v blízkosti kuchynských liniek a doplniť ich o pachové filtre a kompostovateľné vrecúška pre ešte efektívnejšie a hygienickejšie zberanie bio odpadu.
“Našim cieľom je znížiť, alebo v ideálnom prípade úplne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, stáva sa takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť,” uviedol primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý ďalej dodal, že po spracovaní môže byť odpad použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo sa môže využiť na výrobu bioplynu a elektrickej energie.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Prešovský colný úrad zlikvidoval takmer 6 ton tabaku, ktorý prepadol v prospech štátu
Distribúcia vedierok prebieha už v týchto dňoch, pričom prvé vedierka obdržia obyvatelia bytových domov v mestskej časti Šváby. Rozdávanie vedierok bude koordinované mestským úradom a Technickými službami mesta Prešov, pričom sa očakáva, že distribúcia bude pokračovať počas celého roka 2024, aby sa pokrylo celé územie mesta
Čo dávať do vedierka?
Do zbernej nádoby patrí:
- bioodpad z kuchyne (napr. zvyšky ovocia a zeleniny),
- mäso a mliečne výrobky,
- zvyšky vareného jedla,
- staré pečivo a chlieb,
- potraviny po dátume spotreby (bez obalov),
- čajové vrecká a kávova usadenina,
- škrupiny z vajec a orechov,
- zvyšky izbových rastlín,
- kosti z hydiny a rýb.
Do zbernej nádoby nepatrí:
- zvyšky jedla v obaloch,
- tekuté potraviny (mlieko, riedke polievky),
- jedlé oleje a tuky,
- veľké kosti (bravčové, hovädzie),
- odpad v iglelitových sáčkoch,
- zmesový komunálny odpad,
- zelený odpad zo záhrad (tráva, lístie, konáre),
- triedené zložky odpadov (papier, sklo, plast).
Zdroj: presov.sk
Odporúčané články
Do zimnej údržby ciest v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa od začiatku novembra zapojí takmer 500 zamestnancov Správy a údržby ciest PSK s vyše 200 mechanizmami cestárskej techniky. Starať sa budú o viac ako tritisíc kilometrov ciest. Novinkou tohtoročnej sezóny je nielen o niečo nižší počet vodičov a strojníkov, ale aj vytvorených okruhov. Sklady posypového materiálu sú naplnené zhruba na polovicu.
Fakulta zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity v Prešove otvorila pre študentov študijného programu urgentná zdravotná starostlivosť (UZS) simulačné centrum s tematickými sektormi. V rámci vzdelávacích inštitúcií je simulačné centrum takéhoto typu jedinečným na Slovensku. Budúcim zdravotníckym záchranárom umožní získať potrebné praktické zručnosti a pripraviť sa na výkon svojho budúceho povolania v autentickom prostredí.
Dve školy z Prešovského kraja sa stali laureátmi národného oceňovania Angažovaná škola 2024, z ktorého si odniesli zlatú značku. Školy v Tulčíku a Vikartovciach uspeli spomedzi 45 prihlásených škôl z celého Slovenska. Za svoju angažovanosť v dobrovoľníckych projektoch získali značku Angažovaná škola aj ďalšie štyri školy z kraja. Informovala o tom PR manažérka Prešovského dobrovoľníckeho centra (PDC) Eva Švecová.